Spar op til 50% på vores FØDSELSDAGSTILBUD

0

Din kurv er tom

marts 03, 2018

Hos Lirum Larum Leg gør vi os oprigtigt umage for at hjælpe børns voksne, så de nemt og overskueligt kan skabe inspirerende rammer, hvor leg bliver kilde til hygge, sjov, nærvær og fordybelse.
Derfor er det med glæde, at vi i samarbejde med eksperterne, Fie Hørby og Mie Kaae fra Blackbird Institute, hver uge vil give dig tips og inspiration til livet med børn. Herunder får du Mies konkrete råd til, hvordan du nemt kan skabe åndehuller ved middagsbordet, til gavn for hele familien.

 

Det gode måltid

Sæt dig så op. Sid nu stille. Ti stille, når vi spiser. Tag det nu roligt, du skal nok få. Hold så op med at skændes ved bordet. Lad være med at snakke med mad i munden. Smag nu lige på det, før du siger, at du ikke kan lide det. Hvorfor kan du ikke sidde stille bare et øjeblik? Spis lige en kartoffel mere. Hvis du ikke spiser op, så får du ingen dessert. Hvad hedder det, når man går fra bordet?

Det gode måltid med børn

Sådan kan det lyde, når den dårlige tone er kommet i god form ved middagsbordet. Og fortvivl ej. Vi kender det alle sammen. Heldigvis ved jeg også af erfaring, at forældre er kloge, så i stedet for at gøre mere af det, der ikke virker, så gør noget andet.

Fortæl dit barn, hvad du gerne vil have - frem for hvad du ikke vil have. Sig fx: “Jeg vil gerne have, at du bruger din kniv og gaffel”. Og husk, at måden, du siger det på, er lige så vigtig som ordene. Så sig det, som du ville sige det til en god ven.

Sig fx: “Jeg vil gerne have, at du tager lidt ad gangen op på din tallerken. Hvis du kan spise mere, kan du altid tage en portion til”. Fortæl dit barn, hvad du gerne vil have og lad det så træne det de næste 10 måltider uden at irettesætte. Rom blev heller ikke bygget på en dag.

Når du har gjort det, er det allerbedste råd herfra, som vi har givet til hundredvis af forældre:

Tip #5: Lad alle spise i fred

Prøv i de næste 14 dage at lade alle ved bordet spise i fred. Uden at blive rettet på eller kritiseret. Voksne såvel som børn. Det skaber ro, velvære, glæde, bedre stemning, tættere kontakt. Alt det gode vi ofte gerne vil have mere af og længes efter - både voksne og børn.

Årsagen til mange af problematikkerne ved middagsbordet kan nemlig findes i de indledende citater.

Under en familierådgivning, hvor en familie kom for at tale om måltidet, sagde deres 4-årige pige: "Det ville være nemmere at spise, hvis vi alle sammen lukkede øjnene". Som oversat kunne betyde: ”Jeg er her for at spise. Ikke for at blive rettet på, kritiseret og presset til at spise mere, end jeg har lyst til.”

Børn er - ligesom deres forældre - kloge og sætter ofte fingeren på sagens kerne. Derfor kan vi med fordel også spørge vores børn, hvordan de godt kunne tænke sig det fælles måltid. Ikke fordi det nødvendigvis skal være sådan, men fordi deres ønske kan fortælle os noget om, hvad der måske mangler, eller hvad de kunne tænke sig mere af.


Hvad er det gode måltid for jer?

Alle familier er forskellige. For nogle er det vigtigt, at børnene siger tak for mad. For andre er det mere vigtigt, at børnene sidder roligt og spiser pænt. Der er ingen universelle love, når det handler om din familie. Men det er godt at tænke over, hvad der er vigtigt og mindre vigtigt for jer.

I løbet af de 14 dage kan det derfor være en idé at få snakket med din partner om, hvordan jeres måltider skal være. Hvilken stemning ønsker I? Og hvis det er den stemning, I ønsker, hvordan må rammen så være? Skal børn egentlig spise op? Og skal man smage på noget, før man kan afvise det? Skal man sige tak for mad? Tage ud af bordet? Dække bord?

Med andre ord; giv måltidet et eftersyn og finde frem til jeres værdier, så I ikke automatisk blot gentager dem, I selv voksede op med, men finder ind til dem, der passer med dem, I er.

God appetit!

 

- Af Mie Kaae, 3. marts 2018

 

Blackbird Institute er et et familieterapeutisk institut, der tilbyder uddannelser i relationskompetence, familierådgivning og familieterapi. Instituttet er stiftet af Fie Hørby og Mie Kaae.

Fie Hørby er psyko- og familieterapeut og mor til Rumle på 16 år, Liv på 11 år og Isak på 0 år. Hun har blandt andet skrevet bestselleren “Drop Opdragelsen!” og bogen “Om teenagere – for forældre”.

Mie Kaae er cand.com i psykologi og kommunikation, forfatter til bogen "Hvad vil du virkelig?" og uddannet i danse- og kropsterapi. Mie er også mor til tre - Marvin på 12 år, Linus på 10 år og Havanna på 2 år.

Læs mere om Blackbird Institute her


få inspiration