Vi sender igen på fredag.

0

Din kurv er tom

april 20, 2018

Hos Lirum Larum Leg gør vi os oprigtigt umage for at hjælpe børns voksne med - på en nem og overskueligt måde - at skabe inspirerende rammer, hvor leg bliver kilde til hygge, sjov, nærvær og fordybelse.
Derfor er det med glæde, at vi i samarbejde med eksperterne, Fie Hørby og Mie Kaae fra Blackbird Institute, giver dig tips og inspiration til livet med børn. Her får du gode råd til, hvordan du tager udfordringen med børnefødselsdage i stiv arm og husker på, at det er fest og glæde og det at være sammen, det handler om

 

Fødselsdag og fællesskab

Barnets fødselsdag er et af årets helt store, glædelige begivenheder. For barnet. For barnets forældre ser det ofte anderledes ud – især ved tanken om børnefødselsdag for institution eller klasse. Så start med at trække vejret ned i maven og sænke skuldrene. Lad lysten og glæden få plads, frem for at nære frygten. Ellers er det, at vi bliver overskyllet af tanker om, hvordan det mon skal gå.

Når vi bliver alt for ambitiøse, på vores børns vegne - med den allerbedste intention om at skabe den gode, hvis ikke perfekte børnefødselsdag - så kommer vi til at fjerne os fra virkelighedens verden. For i virkelighedens verden bliver børn uvenner, keder sig, og bliver kede af det, trætte, mætte, de slår sig… og det kan de sagtens klare, hvis bare vi kan.

 

Glade voksne giver glade børn

Om vi kan klare det eller ej, er individuelt, men noget af det bedste vi kan gøre, er at klare det sammen, fremfor at skulle klare alting selv. Så selvom det måske kan være svært, så vov pelsen og spørg nogle af de andre forældre fra klassen eller institutionen, om ikke de har lyst til at være med? På den måde er I flere om at afholde arrangementet, og når der er flere hænder, bliver det meget nemmere at hygge sig – også for de voksne.

En ekstra bonus ved at spørge om hjælp er, at når de voksne går forrest og skaber fællesskaber og hjælper hinanden, så følger børnene trop.

Uanset om I er flere voksne eller ej, så start med at gør det klart for dig selv: Hvad er det allervigtigste for mig, på mit barns fødselsdag? Hvad er det vigtigste for mit barn, tror jeg? Og hvordan vil jeg gerne have det? Er barnet 3 år eller derover, kan du jo tage en snak med dit barn og spørge. Hvad vil dit barn gerne med sin fødselsdag. Hvad er rigtig vigtigt og mindre vigtigt?

Hvad vil jeg gerne, at mit barn mindes og husker tilbage på?

 

Én fødselsdag, én primær aktivitet

Ind i mellem kommer vi til at fylde fødselsdagsprogrammet op, med mere end det kan bære. Så også her, kan det være en god idé at skabe lidt åndehuller.

Planlæg én eller max to aktiviteter, som skaber fællesskab. Enkle ting er som regel sikrer vindere. Det kan fx være rundbold, at stå i en rundkreds og synge fødselsdagssang eller lave sanglege sammen, tegne en fællestegning, samle bær i haven, som vi så bruger til lagkagen, der skal spises senere. At gaverne skal gemmes i hele huset og børnene skal finde dem og lægge dem i én stor bunke på gulvet. Det kan også være, at de hver især skal fortælle en kort historie om hinanden, hvor de præsenterer hvem hinanden er, og hvad man godt kan lide ved hinanden.

Når dagen så endelig oprinder, og huset fyldes af små gæster, er det en god ide, at fortælle børnene, hvad der skal ske som f.eks: vi skal lege, vi skal synge fødselsdagssang, vi skal på skattejagt og vi skal spise. Fortæl dem hvor de må være, og hvis der er steder, de ikke skal være. Tydelighed giver tryghed. Og klare rammer er især vigtige, når vi er flere sammen.

Være fleksibel i dit program. Hvis energien er høj og der er meget af den, så lad børnene danse, hoppe, synge, og slænge sig. Giv dem tid og plads til at finde sig selv og hinanden. Eller start med skattejagten. Når børnene får lov til at gøre det, de har lyst til og bliver mødt på den måde, får de bedre mulighed for at lande i sig selv.

Fællesskab opstår når vi ser og møder hinanden, og er sammen, med øjne, krop, stemme, ord og vores opmærksomhed. Men fælleskab er også at skabe plads til dem, der ikke har lyst til eller ikke synes det er sjovt, at skulle med på skattejagt. Vores børn skal have lov til at have det, som de har det. Og bekræftes i, at deres følelser aldrig er forkerte.

Jo mere vi kan skabe plads til alle de små kroppe, med store følelser, jo nemmere bliver det, at holde den dejligste fødselsdag - i fællesskab.

 

Af Mie Kaae, 20. april 2018

Du kan blive klogere på dig selv og dit barn i Blackbird Insitutes nyhedsbrev, hvor Fie Hørby & Mie Kaae hver uge rådgiver forældre og fagfolk i, hvordan vi kan tage større lederskab i familien, så vi får tættere relationer og bedre kontakt til os selv og vores børn. 

 

 

Blackbird Institute er et et familieterapeutisk institut, der tilbyder uddannelser i relationskompetence, familierådgivning og familieterapi. Instituttet er stiftet af Fie Hørby og Mie Kaae.

Fie Hørby er psyko- og familieterapeut og mor til Rumle på 16 år, Liv på 11 år og Isak på 0 år. Hun har blandt andet skrevet bestselleren “Drop Opdragelsen!” og bogen “Om teenagere – for forældre”.

Mie Kaae er cand.com i psykologi og kommunikation, forfatter til bogen "Hvad vil du virkelig?" og uddannet i danse- og kropsterapi. Mie er også mor til tre - Marvin på 12 år, Linus på 10 år og Havanna på 2 år.

Læs mere om Blackbird Institute her


få inspiration