Bestil senest d. 20/12 kl. 14 for levering inden jul ∣ Fri fragt over 599,- ∣ Se juletilbud her

0

Din kurv er tom

Februar 24, 2018

Hos Lirum Larum Leg gør vi os oprigtigt umage for at hjælpe børns voksne, så de nemt og overskueligt kan skabe inspirerende rammer, hvor leg bliver kilde til hygge, sjov, nærvær og fordybelse.
Derfor er det med glæde, at vi i samarbejde med eksperterne, Fie Hørby og Mie Kaae fra Blackbird Institute, hver uge vil give dig tips og inspiration til livet med børn. Herunder får du Mies tip til, hvordan du nemt kan skabe åndehuller i en travl hverdag.

 

Mad er et af vores stærkeste symboler på kærlighed

Ta’ det roligt. Nyd at gå i køkkenet. Nyd maden, nyd børnene, nyd hinanden. Bedre opdragelse findes ikke!

Køkkenet er måske et af de vigtigste rum i et hjem i dag, fordi det på mange måder er hjemmets hjerterum. Det er her, vi oftest er samlet og i kontakt med alle familiens medlemmer, samtidig med at vi her udfylder det livsvigtige behov for at spise og blive næret.

Madlavning er en af de mest effektive afstressere, hvis det foregår med omhu og kærlighed - både for børn og voksne. Mad er kærlighed. Det ved vi intuitivt, fordi vi alle er blevet ammet eller har fået en flaske med mælk siden livets begyndelse. Børn oplever derfor mad som både kærlighed og omsorg.

Køkkenet er et rigtig godt sted at udvikle vores empati og fælleskabsfølelse. At lave mad - og for børnene, at lege at de laver mad - er universelt og en afgørende vigtig livsopgave at lære, fordi det er en daglig træning i at tage et konkret ansvar for fællesskabet og drage omsorg for hinanden.

Konkrete tips og inspiration til at skabe åndehuller i hverdagen

Legekøkkener og kærlighed

TIP #4: Gå i køkkenet og nyd at være der!

Om du bager, hakker, snitter, steger, planter karse, rydder op i skuffer eller slår en dej op, er ikke afgørende. Det vigtige er, at du slapper af og finder nydelse i det. Det, i sig selv, er noget af det bedste, du kan gøre for dine børn.

En voksen der står i køkkenet og laver mad eller vasker op, med engagement og glæde, skaber en fantastisk stemning, som tiltrækker børn som en magnet. Lad børnene være med, i stedet for at gøre madlavningen til noget, der bare hurtigt skal overstås. Så hellere skrue ned for ambitionerne.

Hvis du bager brød, så giv dem lidt mel på hænderne og lad dem røre ved dejen og forme en bolle. Hvis du laver frikadeller, så giv dem et festligt forklæde på, og en ske, så de kan røre i farsen. Lad dem være med og giv dem små opgaver, som de kan løse, uden at det bliver et stort projekt. Pointen er, at det skal være nemt og hyggeligt. På den måde fortsætter den gode stemning ved bordet.
Tommelfingerregel: Husk hvis du selv bliver stresset, så er opgaven for stor.

På de dage, hvor der ikke er tid eller overskud til at børnene deltager i madlavningen, så giv dem deres eget "køkken i køkkenet", eller legemad, så de alligevel kan være med. Børn vil nemlig gerne efterligne deres forældre, og der er meget vigtig læring at hente her både socialt og kognitivt. Børn har en medfødt, naturlig trang til at ville samarbejde med deres forældre, hvilket netop kommer til udtryk ved, at de kopierer eller efterligner de voksnes indre og ydre adfærd.

Vi lærer dem derfor to væsentlige ting, når vi går i køkkenet og nyder at lave mad: 

  1. At den mad, vi serverer for vores familie, på mange måder er et direkte symbol på den kærlighed og omsorg, vi nærer for dem. 
  2. Vi lærer dem at slappe af, finde nydelse og glæde i livet og være en del af et fællesskab.

 

- Af Mie Kaae, 24. februar 2018

 

Blackbird Institute er et et familieterapeutisk institut, der tilbyder uddannelser i relationskompetence, familierådgivning og familieterapi. Instituttet er stiftet af Fie Hørby og Mie Kaae.

Fie Hørby er psyko- og familieterapeut og mor til Rumle på 16 år, Liv på 11 år og Isak på 0 år. Hun har blandt andet skrevet bestselleren “Drop Opdragelsen!” og bogen “Om teenagere – for forældre”.

Mie Kaae er cand.com i psykologi og kommunikation, forfatter til bogen "Hvad vil du virkelig?" og uddannet i danse- og kropsterapi. Mie er også mor til tre - Marvin på 12 år, Linus på 10 år og Havanna på 2 år.

Læs mere om Blackbird Institute her


få inspiration