0

Din kurv er tom

februar 21, 2018

Hos Lirum Larum Leg gør vi os oprigtigt umage for at hjælpe børns voksne, så de nemt og overskueligt kan skabe inspirerende rammer, hvor leg bliver kilde til hygge, sjov, nærvær og fordybelse.
Derfor er det med glæde, at vi i samarbejde med eksperterne, Fie Hørby og Mie Kaae fra Blackbird Institute, hver uge vil give dig tips og inspiration til livet med børn. Herunder får du en konkret øvelse til, hvordan du nemt kan skabe åndehuller i en travl hverdag.

 

Få mere ro og nærvær i hverdagen

Når vi kommer hjem i familien, direkte fra arbejde og institution, er tempoet ofte højt, og konflikterne ligger lige for. Derfor er det en god idé at indføre åndehuller i hverdagen, som aktivt skifter stemningen og tonen over i et roligere tempo.

Det kan være en god ide at indrette et sted, som er jeres fysiske åndehul. En plads et roligt og rart sted i huset, hvor der er bløde puder og tæpper, og hvor både børn og voksne hurtigt lærer at søge hen, når en pause er tiltrængt. Når vi skaber åndehuller på den måde, bliver det lettere at være nærværende som forældre og give vores børn den kontakt, de trænger til.

 

TIP #3: Skab små pauser i hverdagen

Øvelsen kan du lave alene, allerede inden du lander derhjemme. Men det er også en god idé at lave den sammen med børnene, fordi de også har brug for at lande i sig selv efter en lang dag.

  • Læg jer på gulvet (eller i jeres fysiske åndehul) med tæpper og puder. Gør jer umage med at lægge jer rigtig dejligt og skabe rammerne for nydelse og ro. Når I ligger godt, så start med at trække vejret dybt og roligt sammen.
  • Som den voksne viser du vejen. Så tag dit barns hånd – og hvis du har flere, så tag børnenes hænder – og læg dem på din mave, så barnet/børnene kan læne sig ind i din vejrtrækning og dit nervesystem. Børn er nemlig koblet på vores nervesystem, så når vi er rolige og trækker vejret dybt, vil vores børn nemmere kunne følge efter.
  • Vi behøver ikke at ligge længere end 5 minutter sammen på denne måde, før vi vil opleve en helt anden tilstand og kontakt med os selv. Når vi bringer os selv ned i gear på denne måde, bliver tempoet og stemningen i familien automatisk langsommere, og konflikt- og frustrationsniveauet falder.

Gør I det et par gange om ugen som et fast ritual, vil du sikkert opleve, at dine børn selv begynder at spørge efter åndehullet, eller går hen og lægger sig i det fysiske åndehul, når de trænger til at slappe af og få en pause.

Med øvelser som denne lærer du dine børn at kunne berolige sig selv og skabe dybere kontakt til sig selv og andre. En livsvigtig kvalitet i vores stadigt mere travle hverdag!


Øvelse gør mester

Hvis du vil udvide øvelsen, når I har lavet den et par gange, starter I på samme måde med at ligge ved siden af hinanden og trække vejret ned i maven. Når vejrtrækningen er rolig, kravler I ind til hinanden og lægger jer tæt et par minutter.

Hvis det er svært for dit barn at finde roen, så sørg for, at du alligevel forbliver rolig. Giv jer god tid, og tal med langsom, blød stemme og spørg: Hvor kan du mærke ro i din krop? Er der et sted derinde, hvor der er roligt og stille? (roen er der altid, når vi giver os tid til at mærke den). Spørg eventuelt: Er der noget sted, hvor der er en lille smule ro lige nu?

Hvis du har mod på det, kan du også tale med dit barns krop. Spørg: Hvad ville det rolige sted sige, hvis det havde en stemme? Hvilken farve er det rolige sted? Hvordan ser det ud, og hvordan føles det derinde i roen? Børn tænker ofte ikke over, at det er underligt at snakke med kroppen. De svarer bare. Og de kan være meget mere præcise omkring deres følelser, og hvad de har brug for, når vi spørger direkte til kroppen.

Du kan variere øvelsen alt efter, hvordan dit barn har det. Hvis det er svært for dit barn at finde roen, så spørg til uroen: Hvor bor den? Bed dit barn lægge sin hånd der, hvis det er muligt. Hvordan ser uroen ud? Hvad ville den sige, hvis den havde en stemme? Hvad har uroen brug for, for at kunne slappe af?

Som afslutning på øvelsen er det en god ide at bruge et minut på at lade jer fylde helt op af den rolige energi. Helt ud i alle celler og dele af kroppen. Og rejse jer igen, roligt, uden så mange ord og gå videre med dagen eller aftenen.


- Af Mie Kaae, 21. februar 2018

 

Blackbird Institute er et et familieterapeutisk institut, der tilbyder uddannelser i relationskompetence, familierådgivning og familieterapi. Instituttet er stiftet af Fie Hørby og Mie Kaae.

Fie Hørby er psyko- og familieterapeut og mor til Rumle på 16 år, Liv på 11 år og Isak på 0 år. Hun har blandt andet skrevet bestselleren “Drop Opdragelsen!” og bogen “Om teenagere – for forældre”.

Mie Kaae er cand.com i psykologi og kommunikation, forfatter til bogen "Hvad vil du virkelig?" og uddannet i danse- og kropsterapi. Mie er også mor til tre - Marvin på 12 år, Linus på 10 år og Havanna på 2 år.

Læs mere om Blackbird Institute her


få inspiration