0

Din kurv er tom

februar 06, 2018

Hos Lirum Larum Leg gør vi os oprigtigt umage for at hjælpe børns voksne, så de nemt og overskueligt kan skabe inspirerende rammer, hvor leg bliver kilde til hygge, sjov, nærvær og fordybelse.
Derfor er det med glæde, at vi i samarbejde med eksperterne, Fie Hørby og Mie Kaae fra Blackbird Institute, hver uge vil give dig tips og inspiration til livet med børn. Herunder får du Mies konkrete tips til, hvordan du nemt kan skabe åndehuller i en travl hverdag.

 

Hvorfor er det vigtigt med åndehuller?

"Det vigtigste, vi kan give og tilbyde vores børn i dag, er åndehuller af nærvær og kontakt. Fordi det er dér, de mærker sig selv og os! Vi er alle født med evnen til at være indfølende og nærværende, men en travl hverdag med stress og dårlig samvittighed er noget af det, som modarbejder vores naturlige evne til at kunne være nærværende. Derfor er det bedste, vi kan gøre for vores børn at skabe nogle åndehuller i hverdagen, hvor vi leger sammen, ’er ’sammen og slapper af, så vi kan lande i os selv.

Samvær og fællesskabsfølelse gør livet til en fryd, og hvad mange ikke ved, er, at følelser smitter
Jo mere nærværende vi er som forældre, jo mindre skal børn arbejde for at få det allervigtigste, de har brug for fra os - vores nærvær og kontaktfuldhed. Følelser smitter, og når vi giver børnene vores ro og nærvær, gør vi dem trygge og mere rolige. På den måde vil vi også sjældnere opleve børn, som er plagende, klagende og krævende. For når børn opfører sig sådan, er det altid et råb om ordentlig og nærværende kontakt.

Tit er dét, vores børn kalder på fra os, også det, vi har allermest brug for selv
De fleste børn har brug for at omstille sig fra institution til hjem uden så mange ord. Det kender mange af os også fra os selv. En blød overgang kan derfor være at slænge sig på sofaen sammen eller på gulvet og starte med at lave ingenting andet end at ligge sammen ved siden af hinanden. Du kan eventuelt nusse dit barns fødder, ansigt, ryggen eller hovedbunden, til roen sænker sig, og du kan høre åndedraget bliver dybere.

Det værste, der kan ske, er, at I falder hen et øjeblik, bliver blødere og langsommere både i hoved og krop - eller begynder at grine sammen. Ofte er det præcis det, der skal til, for at vores børn kan lande i sig selv efter en lang dag og kan mærke, hvad de har lyst til at lave derhjemme. Det, der også sker, er, at vi stille og roligt forbinder os til hinanden.

Fra hjerneforskningen ved vi i dag, at vi er koblet på hinandens nervesystemer, og at vores børn regulerer deres nervesystem i vores. Så når vores nervesystem er i ro, vil vores børns nervesystem justere sig derefter – og naturligvis også omvendt. Fysisk berøring er en genvej til at berolige vores børn og vores eget nervesystem – og jo yngre børn er, jo mere har de brug for fysisk berøring fra os.

Konkrete tips og inspiration til at skabe åndehuller i hverdagen

 

TIP #1: Hav tusser, perler, papir eller modellervoks på bordet sammen med blomster og stearinlys

Et godt tip til et åndehul i hverdagen er at have en ’kreativ station’ i form af en bakke eller et fad på spisebordet med fx perler, tusser, farvekridt og papir, som giver jer mulighed for at lege sammen, når I er færdige med at spise. Bonussen er, at ungerne bliver hængende længere ved spisebordet, og at snakkene ofte opnår et dybere niveau, når vi også kropsligt fordyber os og forbinder os til os selv og hinanden. Du kan evt. lege med at udskifte tusser, perler osv. - alt efter hvad I finder sjovt og inspirerende. Alt dur. Kunsten er at gøre det attraktivt, så I skaber et åndehul for alle i familien.

”Nogle gange sidder vi alle fem og tegner og dimser i en time, efter vi har spist. Det er den bedste tid sammen, og vi har gjort det, siden de store drenge var helt små. Nu er de 10 og 12 år og vil stadig gerne være med. De store ligger tit på gulvet og tegner, mens vi sidder med den lille på to år og tegner krussedullefisk, dyr og ansigter. Det har givet en masse gode snakke i løbet af årene, fordi der er tid og ro til at tale om både alt det, der er nemt og det, der er svært. I går talte vi om, hvad ydmyghed egentlig betyder. Forleden var det, hvordan nogle af de første dyr på landjorden så ud. Dem prøvede vi at tegne, som vi forestillede os, at de så ud. Fremfor alt giver det ro hos os alle sammen, og der er ingen, der spørger efter telefoner, computer eller iPads. Det er blevet et ritual for os, og jeg elsker at finde fine og sjove ting til vores bakke, som altid står på bordet” - Anna, mor til tre

PS: For at kunne være nærværende i samtalen og legen med vores børn, kræver det, at vi lægger opdragerrollen på hylden, og i stedet møder børnene som de mennesker vi er. Det er tit også meget sjovere at være voksen på den måde."


- Af Mie Kaae, 6. februar 2018

 

Blackbird Institute er et et familieterapeutisk institut, der tilbyder uddannelser i relationskompetence, familierådgivning og familieterapi. Instituttet er stiftet af Fie Hørby og Mie Kaae.

Fie Hørby er psyko- og familieterapeut og mor til Rumle på 16 år, Liv på 11 år og Isak på 0 år. Hun har blandt andet skrevet bestselleren “Drop Opdragelsen!” og bogen “Om teenagere – for forældre”.

Mie Kaae er cand.com i psykologi og kommunikation, forfatter til bogen "Hvad vil du virkelig?" og uddannet i danse- og kropsterapi. Mie er også mor til tre - Marvin på 12 år, Linus på 10 år og Havanna på 2 år.

Læs mere om Blackbird Institute her


få inspiration